risresor

Åtta svenskar i Kina. Från Karlstad till Chengdu. Plugg, öl och dumplings. Lite sång, lite dans, lite naket- som en hallonsorbet.

Ett kinesiskt studentrum

Kategori: Allmänt

Tidigare i veckan besökte jag och Julia några kinesflickors studentrum och det var allt annat än svensk standard, det var mysigt men både jag och Julia konstaterade att ingen av oss skulle ha tålamodet att bo på de viset i 4 år. För 1200 yuan per termin dvs ca 1800 svenska kronor får de kinesiska studenterna bo i ett litet rum som de delar med 3 andra. Vi har försökt att räkna ut hur många som bor i ett hus och vi gissar på ca 750 studenter. I husen som har sex våningar finns ingen hiss och ingen ac. Jag tippar även på att rummet var kring 20 kvadratmeter och på den ytan hade varje student en loftsäng med en egen skrivbordshörna och garderob under. Ute på den lilla balkongen fanns ett handfat och ingången till det lilla lilla badrummet. Om kineserna vill ha egentid i det lilla rummet löser de problemet med att dra för det genomskinliga myggnätet för sängen eller skrivbordet. De som verkligen är less på sina rumskamrater kan dock sy fast ett heltäckande tyg som går från tak höjd och ända ner till golvet.
 
Ni hör själva att lyxen inte flödar men majoriteten har i alla fall köpt egna golvfläktar för stå ut med värmen. Vi har tidigare hört att all el i husen där de kinesiska studenterna bor stängs av varje kväll kl 23.30 just för att skolledning vill att studenterna ska lägga sig i tid. Nu när vädret har blivit varmare så stängs elen inte av alls just för att fläktarna ska kunna vara på under nattetid, väldigt generöst av skolledning må jag säga!
 
 

// Felicia
 

KOMMENTARER:

  • Gunnel säger:
    2015-06-08 | 11:01:40

    Det är när man ser hur de andra har det man inser att en tillfälligt icke fungerande AC är en pice of cake.

    Kram till er alla /Gunnel

  • Monika säger:
    2015-06-09 | 22:05:47

    Det där kan man kalla compact living! Kram på er /Monika

Kommentera inlägget här: